Az AI3PA Klaszter klasztermenedzsere képviselte a klasztert a 2018. szeptember 25-26-án Gliwicében (Lengyelország) megrendezésre kerülő I. Visegrádi Klaszter Kongresszuson.
A Lengyel Klaszterek Munkaadói Szövetsége a V4-es Partnerekkel együttműködve immár második alkalommal szervezte meg az 1. Visegrádi Klaszter Kongresszust a  Visegrádi Csoport klaszterszervezeteinek - a V4 csoport klasztereinek jövőbeli kihívásai- témában.

A konferenciát a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.

A találkozó megrendezésével a szervezők a V4 régióban működő klaszterek működésével kapcsolatos problémákat kívánták feltárni és azokra megoldást találni. A konferencia lehetőséget teremtett a tapasztalatok cseréjére, a problémák megoldására és a Visegrádi Csoport országaiban érintett klaszterek működésben résztvevők hálózatosodására.

A panel beszélgetések és előadások egyik kulcsfontosságú témája többek között a V4-régióbeli résztvevők közötti szoros együttműködés és az ipar 4.0 forradalom volt. Európa számára nagy lehetőség az iparának megreformálása, amely különösen vonzó és megvalósítható az olyan országok gazdaságai számára, amelyek az ipari fejlesztéseket az új ITC technológiákra, az automatizálásra, a robotizációra és az ökológiai követelményekre alapozzák.